Hem Slöjden Träden Materialen Verktygen Gör själv Skogen Klimatsmart
Mer info om...
Verktygen
» Hyvlar
» Knivar
» Skölpar
» Stämjärn
» Yxor
» Borrar
» Sågar
» Övrigt: källor och fördjupning

Länkar
» Sätergläntan - hemslöjdens kursgård
» Slöjd i färskt trä
» ahardslojdlife
» Stämjärnssidan

Bildgalleri
» Borrar
» Verktygen
» Alla bilder


Verktygen / Borrar

Människan har alltid haft ett behov av att kunna göra hål i trä. Det behövs för att göra sammansättningar, plugga, göra rotsömmar, när man timrar hus m.m. De första borrarna var spetsiga stenar som vreds fram och tillbaka samtidigt som de trycktes mot ämnet. Nästa steg var att sätta ett skaft på spetsen, så att den kunde roteras mellan handflatorna. Därefter följde olika anordningar som ökade farten på rotationen.

En borr består av två delar, ett borrskaft och själva borren. Det finns flera typer av borrskaft och borrar.

Borrskaft:

  • Borrsvängen ger mycket kraft och kontroll när du borrar. Den kan kännas lite vingligt om du är ovan. Borrsvängen används för borr som gör lite större hål, 10 mm och uppåt. De lämpligaste borrarna är träspiralborrar.
  • Drillborren är ett mindre och mer lätthanterligt borrskaft, här används borrar från 1-10 mm. Du kan använda den med helt vanliga spiralborrar i snabbstål, med eller utan centrumspets.

Borr:

  • Navaren ser ur som en jättestor borr med ett tvärgående handtag. Den har en konisk skruv i änden som leder och driver navaren nedåt i träet. Det finns olika typer av navare. Några är gjorda för att borra i ändträ, andra är för att borra i längsgående fiberriktning. Navaren är väldigt bra till hål som är 15-30 mm.
  • Borr av snabbstål är egentligen avsedd för metall, men fungerar även till trä. De fungerar bäst till mindre hål, 3-8 mm.
  • Borr med centrumspets, används endast till trä. Använd dessa när du vill ha precision på borrningen. De används oftast till hål som är 3-10 mm.
  • Träspiralborren har liksom navaren en konisk ledskruv i änden som hjälper till att dra in borren i träet. Den har sidoskär som skär av fibrerna och lyfter upp spånen. En bra träspiralborr transporterar upp spånen utan att man behöver ta upp borren medan man borrar. Spiralborrar används till hål från 11 mm och uppåt.
  • Centrumborren är en platt borr med centrumspets. Den fungerar bäst ihop med borrmaskin. Dessa borrar är för hål från 6-38 mm

 


Navare / Auger

Träspiralborr4

Träspiralborr3

Borr med centrumspets

Centrumborr