www.slojdeniskogen.se

Asp - Populus tremula

Trädet
Aspen invandrade söderifrån för ca 12 000 år sedan och växer på de flesta marker i hela Sverige.

Aspen blommar med stora hängen redan i mars-april. Därefter slår bladen ut. De är runda och har en lång platt stjälk som gör att löven rör sig även i svag vind. Därifrån kommer uttrycket darra som ett asplöv. Barken är slät och ljusgrå på unga träd men mörknar och blir mer skorpartad med åldern.

Aspen är ett snabbväxande träd som blir ca 30 meter högt. De avverkas normalt vid 50-60 års ålder men kan om de får stå ifred bli ca 150 år. Vid avverkning utvecklar aspen mängder med rotskott och kan på det sättet fortleva så att en hel skog i princip kan bestå av ett enda urträd.

Virket
Veden är vit till vitgul utan synlig kärna. Virket är lätt, poröst och lättkluvet. Inom slöjden används aspen framförallt till tråg och skålar bl.a. eftersom virket är lukt och smakfritt. Det är lätt och ganska väderbeständigt och har därför använts till båtar, byggnadsvirke och takspån. Idag används asp framför allt till tändstickor och pappersmassa men också till bastuinredningar eftersom det inte absorberar så mycket fukt och värme.

Visste du att:


Asp, virke / Aspen, woodAsp, löv / Aspen, leafAsp / Aspen