www.slojdeniskogen.se

Textila redskap

Textila redskap

Under självhushållningens tid, fram till mitten av 1800-talet, producerades i princip alla textiler själv, både klädesplagg och till heminredning. För att framställa tråd och garn använder fiber från djurhår eller växter. De vanligaste och viktigaste textila materialen var ull och lin men även nässlor, hampa och hår från getter, nötdjur och hundar.

För att göra garn eller tråd behövs en mängd olika redskap: kardor, skäktor, bråkor, sländor, spinnrockar. De allra flesta tillverkas av trä.

När tråden är spunnen kan man göra rep, snoddar, band, spetsar, vantar, mössor, kläder, inredningstextiler osv. Även här används en mängd träredskap: påtdockor, virk- och sticknålar, knyppelpinnar, bandgrindar, vävramar, vävstolar mm.

Det finns många äldre textila redskap bevarade på museer och hembygdsgårdar. De allra flesta är väldigt rikt dekorerade med målad och skuren dekor. Man kan se att de inte ens har använts. De har förmodligen varit gåvor till kvinnorna från männen.

Även idag görs en mängd textila redskap av trä. Många är komplilcerade men det finns en mängd som man enkelt kan göra själv. Bandgrindar för att väva band, påtdockor för att göra snoddar, virknålar och stickor…


NåletuiNålhus