Hem Slöjden Träden Materialen Verktygen Gör själv Skogen Klimatsmart
Mer info om...
Slöjden
» Flätat näver
» Helnäverburk - Hastburk
» Karvsnitt och skurna mönster
» Rönnbarksburkar
» Textila redskap
» Blomsterpinnar
» Fågelskålar
» Grenhängare
» Knopplister
» Krympburkar - krympkärl
» Kvastar och vispar
» Ljusstakar och lyktor
» Rotkorgar
» Skedar och slevar
» Smörknivar
» Tampade näverburkar
» Tråg
» Täljda figurer
» övrigt: källor och fördjupning

Länkar
» Sätergläntan - hemslöjdens kursgård
» Kravallslöjd
» Slöjd i färskt trä
» ahardslojdlife
» Öppet arkiv från 1920-talet
» Slöjd håller

Bildgalleri
» Flätat näver
» Slöjden
» Alla bilder


Slöjden / Flätat näver

Näver har från förhistorisk tid ända till våra dagar använts inom hela det subarktiska området. Med det menas de norra delarna av Amerika, Asien och Europa. Näver har använts inom många olika områden och föremål har tillverkats på en mängd olika sätt.

I Sverige har man inte hittat några näverföremål av flätade näverremsor som är äldre än 1400talet. I Finland har man däremot hittat samma typer av föremål redan i förhistoriska arkeologiska fynd. Man antar därför att idén med att fläta ihop remsor av näver till föremål kommit till Sverige österifrån, ifrån Finland. Tekniken med att fläta bruksföremål av remsnäver har också varit mest vanlig i de traditionella finskbygderna i Värmland, Dalarna och södra Norrland.

När man hämtar näver till flätning så river man oftast remsorna direkt från trädet. Man river nävret i en spiral runt stammen och får på det sättet långa remsor som inte behöver skarvas så ofta. Nackdelen är att nävret inte följer fiberna och därför inte blir lika starkt som om det vore utskuret ur näverflak.

Vanliga föremål av flätat näver är:

  • Näverkontar att bära på ryggen. De är vattentäta, lätta och isolerande och kan tillverkas i storlekar som passar både barn och vuxna. I konten bars matsäcken när man skulle på slåtter eller valla djuren i skogen.
  • Skor av flätat näver är enkla att göra men håller inte särskilt länge. Ibland kunde man till och med mäta avstånd i näverskomil. Det är den längd man kommer i ett par näverskor innan de är utslitna.
  • Flätade eggskydd till knivar, liar och andra verktyg.
  • Förvaringskorgar, de kan vara rak- eller snedflätade och ibland har de en kant som förstärkts med vidjor eller rötter.
  • Saltflaskor och flätade burkar. Burkarna kan ibland ha flätade sidor men botten och lock av trä.

Flätat näver / Woven birch bark

Flätat näver / Woven birch bark