www.slojdeniskogen.se

Näver

Björkens ytterbark kallas näver. Det är ett material som människor länge har använt.  Bland annat har man hittat näverburkar i samband med det 5000 år gamla människofynd som gjordes i Alperna i början på 1990-talet. Den så kallade Ismannen.

Näver är isolerande mot väta och kyla. Dessutom är det tåligt mot röta och därför utmärkt som taktäckning. På 1500-talet kunde man använda taknäver som betalningsmedel, ja till och med betala skatt med det. För att hålla nävret på plats täcktes taken antingen med takved eller med torv. Ett nävertak kan hålla i 50-60 år. Bland Nordamerikas indianer var det vanligt att tillverka kanoter av näver. Likaså har det varit vanligt inom fisket att använda näver som flöten och lindade runt en sten som sänken. 

Näver är smidigt, starkt och formbart. Framförallt är det glasbjörkens näver som är användbar för slöjdändamål eftersom den fortsätter att vara slät även på äldre träd. Bästa tiden att ta näver är på våren då träden savar. Om man är försiktig skadas inte björkens innerbark och därmed inte träden, när man tar näver. Däremot ser det inte bra ut. Därför är det bästa att ta näver på björkar som ska fällas eller att ta på nyfällda träd på våren. Det är också oerhört viktigt att alltid fråga markägaren om lov.

Man kan skörda näver i stora flak eller i långa remsor. Av flaken kan man tillverka diverse föremål som burkar, kontar och sydda fat. Remsorna kan flätas till korgar, kontar, brödfat och väskor etc.


Flätat näver / Woven birch barkTampad näverburk / Birch bark box, finger jointedHelnäverkorg