Home Wood Craft The trees Materials The tools Do like this The forest Climate smart
Mer info om...
Do like this
» Att tälja
» En hastburk i näver
» Gör en krympburk
» Gör en nötknäckare
» Hugg ett tråg del 1
» Hugg ett tråg del 2
» Splitting
» Slipa och bryna en kniv
» Sawing
» Tillverka en knopplist
» Tillverka en visp
» Tälj en hängare
» Tälj en insekt
» Tälj en liten fågel
» Tälj en sked
» Tälj en smörkniv
» Tälj en tomte

Gör så här...
» Slipa och bryna en kniv
» 1 Att bryna en kniv
» 2 Bryna med vattenbryne
» 3 Fler brynen
» 4 Att slipa på slipsten
» 5 Slipning med jigg
» 6 Slipning på fri hand
» 7 Slipning med stödsticka
» 8 Att strigla
» 9 Att strigla

Länkar
» Sätergläntan - hemslöjdens kursgård
» Slöjd i färskt trä
» ahardslojdlife

Bildgalleri
» 4 Att slipa på slipsten
» Do like this
» Alla bilder


Do like this / 4 Att slipa på slipsten
Slipa på slipsten


När slipfasen inte längre är rak eller eggen fått skador måste den slipas om.

Förutom att hålla kniven vass bör du kontrollera eggvinkeln, dvs vinkeln på slipfasen, på bladet.  Eggvinkeln bör ligga mellan 25-30 grader. Liten vinkel passar för löst trä, eftersom den annars snabbt blir slö eller får skador. Stor vinkel ger hållbarare egg och är lämpligare för hårt trä. Använd en linjal och gradskiva eller en färdig eggmall för att mäta.